Webdesignskolan, CSS layout
Home News Dogs Puppies Breeding Results Guestbook Malin Oskarson &
Jan-Krister Johansson

Korpabergsvägen 4
441 41 Alingsås

+46 (0)725-737 666

e-post© Hönsetorps Kennel
Antal besökare:


Grooming


En Dvärgschnauzer har en sträv päls som skall trimmas (ryckas) för att behålla sin funktion. En sträv päls som sköts är praktisk och både vatten och smutsavstötande. Dessutom så fäller den inte ;) Klipper du däremot din hund så förlorar pälsen sin egenskap och blir mjuk och tappar färgen.

För att en päls är praktisk och inte fälls när man trimmar den så är den absolut inte underhållsfri. Man skall hålla efter benhåren och skägget från tovor. Kan för vissa hundar behövas att man kammar igenom dem varje dag, beroende på pälskvalitet och hur hunden lever.

Man skall skrapa (kamma loss) underull för att de sträva håren skall komma fram och gå att trimma lätt. Detta bör man ta för vana att göra en gång i veckan. Oavsett om man har tänkt att trimma hunden själv eller lämna in den.

Ryckning av den sträva pälsen kan man välja att göra på lite olika sätt. Roligast är ju givetvis om man själv kan hålla efter sin hund. Annars kan man lämna in den hos en som trimmar den. För att vardagstrimma hunden räcker det att man gör detta ca 4 gånger om året, men man får då en hund som har växt ut till en pälsboll där emellan och jobbet blir inte speciellt trevligt, varken för trimmaren eller hunden. Vill man hålla den i en mer rastypisk frisyr är det tätare intervaller som gäller, ca var 6-8:e vecka. Och vill man ställa ut sin hund är det smidigast om man kan få pälsen i flera lager, en så kallad "rullande päls" och detta kan då kräva att man trimmar den så tätt som var 3:e vecka.

Man skall plocka öronhår. Dvärgschnauzern har ofta mycket hår i öronen som behöver hållas borta för att det inte skall bli besvär. Detta är också något som man behöver göra kontinuerligt.

Vissa delar på Dvärgschnauzer maskinklipps och även här varierar det pga. pälstyp hur ofta man behöver göra detta.

Förutom dessa rasspecifika detaljerna skall ju givetvis klorna klippas och tänderna hållas rena som på alla andra raser.

Oavsett vilken nivå man väljer att lägga på pälsvården, så skall man alltid lägga tiden för tovutredning i benhår och skägg, samt ullkamning och öronplockning. Känner man att man inte har detta intresset eller tiden, så är det nog ett bättre alternativ att kika på någon kortpälsad ras istället ;)