En Dvärgschnauzer har en sträv päls som skall trimmas (ryckas) för att behålla sin funktion. En sträv päls som sköts är praktisk och både vatten och smutsavstötande. Dessutom så fäller den inte ;) Klipper du däremot din hund så förlorar pälsen sin egenskap och blir mjuk och tappar färgen. Hunden kan dessutom inte skydda sig mot väta, värme eller kyla, som den kan med en trimmad päls.
För att en päls är praktisk och inte fäller, när man trimmar den, så är den absolut inte underhållsfri. Man skall hålla efter benhåren och skägget från tovor. Ofta räcker det med ca 1 gång i veckan, men kan för vissa hundar behövas att man kammar igenom dem varje dag, beroende på pälskvalitet och hur hunden lever.
Man skall skrapa (kamma loss) underull för att de sträva håren skall komma fram och gå att trimma lätt. Detta bör man ta för vana att göra en gång i veckan. Oavsett om man har tänkt att trimma hunden själv eller lämna in den.
Ryckning av den sträva pälsen kan man välja att göra på lite olika sätt. Roligast är ju givetvis om man själv kan hålla efter sin hund. Annars kan man lämna in den hos en som trimmar den. Men var noga med att fråga att de som ni tänkt lämna till verkligen kan trimma en Dvärgschnauzer!
För att vardagstrimma hunden räcker det att man gör detta ca 4-5 gånger om året, men man får då en hund som har växt ut till en pälsboll där emellan och jobbet blir inte speciellt trevligt, varken för trimmaren eller hunden. Vill man hålla den i en mer rastypisk frisyr är det tätare intervaller som gäller. Ca var 6-8:e vecka. Och vill man ställa ut sin hund är det smidigast om man kan få pälsen i flera lager, en så kallad ”rullande päls” och detta kan då kräva att man trimmar den så tätt som var 3:e vecka.
Man kan behöva plocka öronhår. Dvärgschnauzern har ofta mycket hår i öronen som kan behövas hållas borta för att det inte skall bli besvär. Detta är också något som man kan behöver göra kontinuerligt och därför bör vänja hunden vid tidigt.
Vissa delar på Dvärgschnauzer maskinklipps även om hunden trimmas.
Förutom dessa rasspecifika detaljerna skall ju givetvis klorna klippas och tänderna och ögonen hållas rena, som på alla andra raser.
Oavsett vilken nivå man väljer att lägga sig på, när det gäller pälsvården, så skall man alltid lägga tiden för tovutredning i benhår och skägg, samt ullkamning. Känner man att man inte har detta intresset eller tiden för det, så är det nog ett bättre alternativ att kika på någon kortpälsad ras istället ;)
|